Magkatarr

Magkatarr (dyspepsi) är ett samlingsnamn för olika magbesvär. Katarr är egentligen missvisande, då detta syftar på en inflammation, som endast i undantagsfall är orsaken till symptomen som förknippas med just magkatarr.

Vanliga symptom för akut magkatarr är magsmärtor och kräkningar. Kronisk magkatarr kan vara betingad av en för stor saltsyreproduktion i magen. Smärtan känns tydligast vid övre delen av magsäcken och kommer mellangärdet under tryck så svider det. Ofta har personen i fråga ont eller känner obehag i övre delen av magen ungefär där revbenen går upp i en spets.Vanligtvis beror magkatarr på stress, alkohol eller dålig kosthållning. Om magkatarren tillåts hålla på en längre tid kan det bildas magsår. Vid allvarliga fall av magkatarr bör läkare sökas.

Magkatarr behandlas med diet och protonpumpshämmande mediciner. Den som drabbats av magkatarr ska man undvika stark, fet, stekt och rökt mat. Sura drycker som t.ex. juice ska undvikas och även kaffe och alkohol. Oregelbundna och väl tilltagna måltider bör också undvikas av den som drabbats av magkatarr.

Lär dig mer om dina magbesvär

Kristina Andersson har en filosofie magisterexamen i näringslära och arbetar med utbildning, föreläsningar, hälsotester och konsultationer. Hon har skrivit boken “Fri från magbesvär” som du kan köpa hos Adlibris.