Vladimir Kamashev är en högt ansedd mag- tarmkirurg och forskare som fram till nyligen var verksam vid Alabama Institute of Rectal Dysfunction. Apoteket Rectum kan nu tillkännage att vi inlett ett djupgående samarbete med denna högt aktade kirurg och forskare.

Vilken är din bakgrund?

Vladimir Kamashev

Vladimir Kamashev

Jag föddes på den uzbekiska stäppen för 68 år sedan. Mina föräldrar var ukrainare som fördrivits av Stalin redan på 30-talet. 1968 lyckades mina föräldrar emigrera till USA. Det var min far som var hjärnan bakom flykten till väst. Han var en av kommunistpartiet högt ansedd matsmältningsspecialist som fick tillåtelse att resa till Amerika för att visa upp Sovjetunionens framsteg inom området. På något oklart sätt lyckade han övertala Sovjets hälsoministerium att familjen skulle följa med på konferensen. Det var så jag kom till Alabama.

Din far var verksam inom samma område som dig. Vad har han betytt för ditt val av yrke?

Min far var en stor man och hade gedigen kunskap om människans förmåga att smälta föda. Det är självklart att han har påverkat mig i mitt val av karriär. Jag minns särskilt tydligt när jag var omkring 15 år och började intressera mig för hans arbete. Vi satt i vardagsrummet en kväll och pratade om människans tarmflora, olika infektionssjudomar och turistdiarré. Han lärde mig mycket den kvällen. Det var nog då jag bestämde mig för att studera tarmsystemet på djupet.

Hur upplevde du flytten till USA?

Att lämna Sovjetunionen var en uppslitande historia för mig personligen. Jag fick långvariga problem med orolig tarm. Troligtvis orsakad av stress. Trots att jag då var ganska påläst om diverse mag-tarmrelaterade symptom var det svårt att härleda varifrån problemen kom. Tids nog förstod jag att det var stressrelaterat. Efter ett år i USA flyttade vi till Mobile, Alabama. Min far hade etablerat sig på den amerikanska arbetsmarknaden och fått jobb på Alabama Institute of Rectal Difficulties. Han steg snabbt i graderna eftersom han var bra på att diagnostisera ovanliga åkommor och sjukdomar. Vi bodde i en enplansvilla med tre toaletter, det var lyx för en tonåring från Sovjet ska du veta.

Du studerade vid universitetet i Flaggstaff, hur upplevde du studietiden?

Det stämmer. Efter cirka två år i USA var det dags för mig att börja på universitetet. Jag hade då klarat av college på två år, mycket på grund av att jag sedan tidigare studerat både engelska och naturvetenskap. Universitetet i Flaggstaff har en otroligt bra läkarutbildning. Den har en tydligt inriktning mot ulcerös kolit (kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar) vilket tidigt blev mitt specialistområde. Den amerikanska campuskulturen är helt enastående. På campus samlas många begåvade ungdomar och det blev ganska mycket festande. Festerna med mag- tarmsjuksköterskorna brukade bli särskilt vilda. Utan att avslöja för mycket så blev det ju en hel del marijuana och vattenlavemang om man säger så. Resten får du lista ut själv.

Hur ser du på din framtida karriär i Sverige?

Sverige är ett fantastiskt land och människorna är helt underbara. Här finns sjukvård i toppklass. Vid sidan om mitt ordinarie arbete kommer jag som bekant bistå Apoteket Rectum med min kompetens.

Trevligt att du trivs i Sverige. Vad är ditt råd till svensken på gatan?

Stoppa upp ett finger och se vartåt det blåser.